Lintea si mancarea cu arome indiene

imaginea utilizatorului andreea
Lintea si mancarea cu arome indiene

Sunt fan al mancarii indiene. Toata lumea stie ca mancarea indiana este foarte bogata in arome si texturi tipice, iar pentru mine, o bucatarie foarte bogata in retete vegetariene, gatite intr-un mod inedit, prin care poti experimenta nenumarate gusturi diferite dar in acelasi timp spectaculoase, este o mare atractie. Si cum niciodata nu mi-a fost frica sa incerc gusturi noi, as vrea sa ii insuflu si copilului meu aceeasi deschidere, oferindu-i din aceste experiente inca de la inceput.
Ingredientele principale din care se pregateste mancarea indiana sunt: meiul, orezul, faina integrala de grau cat si o mare varietate de leguminoase.
Atat eu cat si toti membrii familiei mele iubim toate combinatiile de mancaruri cu leguminoase iar indienii stiu sa faca mancaruri foarte gustoase cu leguminoase diverse: mazare verde, mazare uscata, fasole neagra, naut, linte verde, linte rosie, linte neagra, fasole mung (soia verde) si altele.
Iar cand vorbim despre rolul leguminoaselor in dezvoltarea copiilor cat si a sanatatii adultilor, multi dintre noi stim deja, ca este unul foarte important, dar haideti sa vedem, pe scurt, care ar fi rolul de baza pe care il detine lintea. Iar apoi vom trece in revista cateva aspecte importante ale condimentelor si plantelor aromatice in mancare.
Din punct de vedere gastronomic, lintea este destul de usor de gatit cat si de asezonat, deoarece timpul de pregatire este mai scurt decat la alte leguminoase ucate insa cu un aport nutritiv foarte mare, si unde mai pui ca absorb, foarte usor, o larga varietate de arome.
Din punct de vedere nutritiv, lintea este foarte bogata in fibre, in minerale precum: cupru, mangan, fosfor, fier cat si in proteine. Multe mamici au tendinta sa fuga dupa proteine, sa introduca in alimentatia copiilor cat mai multe surse de proteine. Iata ca lintea este una dintre sursele vegetale bogate in proteine.
Si eu am cazut, la inceput, in capcana fricilor de carente dar, in timp, am inteles ca este foarte important ca organismul nostru sa aiba capacitatea de a absorbi nutrientii. Iar pentru o absorbtie optima eu asociez leguminoasele fie cu rosii proaspete, suc de lamaie (cand fac pate de leguminoase), multe plante aromate (busuioc, patrunjel, cimbru) si condimente diverse.
Lintea o asociez foarte bine cu turmeric, chimen, cardamom, nucsoara si uneori cu putina scortisoara iar sotului meu ii place mereu si putin piper Cayenne.
De ce multe plante aromate si condimente? 
Plantele aromate si condimentele au importantul rol de a stimula digestia iar multe dintre alimentele gatite nu ar avea nici un gust fara plante aromate sau condimente. Ba chiar unele din condimentele indiene au un rol important in prevenirea sau tratarea anumitor boli, precum turmericul, care ajuta in afectiunile stomacului sau ale pielii, piperul are efect antihistaminic, cardamomul are efecte benefice asupra sanatatii gingivale si ale gatului.
Unul din condimentele indiene pe care inca nu l-am exploatat suficient este ghimbirul, dar mi-am propus, pentru perioada urmatoare, sa gasesc combinatii de succes.
Acum haideti sa va dau si reteta mea de Tocanita de linte.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Reteta: 

Tocanita de linte cu arome indiene

Ingrediente:

  • 250 gr linte verde
  • 50 gr de linte rosie
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 ardei verde
  • 2 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de sos de rosii
  • sare neiodata dupa gust
  • un varf de lingurita de turmeric
  • un varf de lingurita de nucsoara
  • jumatate de lingurita de chimen macinat
  • ulei de floarea soarelui presat la rece
  • patrunjel verde (din balcon, ar fi mai bun coriandrul verde, vara viitoare voi incerca sa il plantez si pe el in balcon)

Mod de preparare:
Am pus lintea la inmuiat, peste noapte. A doua zi am tocat morcovul, ceapa, ardeiul si usturoiul in robotul cu lama in S, se pot folosi, foarte bine, si tocate la mana sau razuite. Am pus legumele la fiert, in putina apa, iar dupa o vreme pus si lintea verde, iar lintea rosie am pus-o putin mai tarziu la fiert peste restul ingredientelor. Am folosit si putina linte rosie deoarece ii da mancarii o textura mai cremoasa.
Apoi am mai adaugat apa, cat sa acopere cu 1-2 degete peste compozitie. Am adaugat si condimentele. Spre final am pus si sosul de rosii. Dupa ce s-a racit am adaugat uleiul de floarea soarelui si patrunjelul tocat, din belsug.
Am servit tocanita de linte cu bucati de lipie, coapte putin, pana se fac crocante, in tigaie, fara ulei.

Adaugă comentariu nou