Dovlecel cu smantana

imaginea utilizatorului andreea
Dovlecei la cuptor cu smantana
Dovlecei la cuptor

Astazi am o reteta foarte usoara, pentru voi, cu mult usturoi, pentru ca e vremea racelilor iar noi ne refacem mult mai repede cand ne ajuta leacul minune.
Iar dovleceii sunt o mancare usoara, cu multe beneficii pentru sanatate.
Printre beneficiile dovlecelului, pentru copii, as vrea sa enumar:

  • imbunatatirea memoriei
  • stimularea digestiei (are efecte diuretice usoare, stimulează mișcările intestinale)
  • reducerea inflamatiei
  • tratarea constipatiei si a diareei (se consuma 300-500ml suc de dovlecei pe stomacul gol)
  • mentinerea sanatatii si integritatii sistemului osos
  • intarirea imunitatii
  • adjuvant in tratarea afectiunilor urinare
  • tratarea hipocalcemiei (lipsa de calciu)

Iar pentru a ne bucura de beneficiile maxime ale dovlecelului, noi il consumam cu tot cu coaja si cat mai mult in stare cruda. Iar cat de curand va promit ca revin cu retete care vor contine dovlecel crud.

Astazi insa, am pregatit o reteta usoara, de dovlecel la cuptor, cu smantana, eu am folosit smantana vegetala de caju, dar puteti folosi orice smantana doriti: din lapte de vaca, de soia etc.

Iata ce am pus in aceasta reteta:

  • 3 dovlecei
  • 3 catei usturoi
  • busuioc uscat
  • ulei de masline
  • pesmet
  • sare neiodata
  • smantana/maioneza de caju (caju inmuiat, apa, ulei presat la rece, zeama de lamaie, sare neiodata), vedeti aici reteta

Am spalat dovleceii, i-am taiat cuburi si i-am asezat intr-o tava neaderenta. Am stropit dovleceii cu foarte putin ulei de masline (cat sa nu se prinda de tava) si i-am amestecat, prefer sa pun foarte putin ulei de masline decat hartie de copt. Am tocat marunt 2 catei de usturoi si l-am presarat peste dovlecei. La sfarsit am asezonat cu busuioc, sare si am presarat o mana de pesmet din porumb (de la DM, daca aveti facut in casa e foarte bine, eu una nu folosesc din comert, decat acesta de la DM, mi se pare OK, neavand nimic adaugat, cum dealtfel nici nu prea folosesc pesmet, dar la acesti dovlecei consider ca ii face mai buni deoarece mai absoarbe din apa lasata de dovlecei si nu trebuie sa ii las prea mult la cuptor).
Am dat dovlecelul la cuptor, la 200 de grade, pana a inceput sa se rumeneasca.
L-am servit baietilor mei impreuna cu smantana de caju in care am pus un catel de usturoi, dupa cum veti gasi si in reteta de baza.
Daca aveti patrunjel proaspat, puteti sa il tocati pe deasupra, cat de mult se poate si cat va place.

Eu ofer aceasta mancare de dovlecei in mai multe variante: cu mamaliga, cu cartofi copti sau natur dar si data la robot si pusa pe paine, iar cand Stefan era un bebelus fara dinti, o faceam piure impreuna cu putina mamaliga.

Sa aveti pofta si multa sanatate!

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou