O incursiune despre si spre constientizare

Va mai amintiti oare cu cata dragoste framantau bunicile noastre cozonacul, la sarbatori? Va mai amintiti oare cu cata dragoste hranea bunicul toate animalele de prin curte?
Eu una imi amintesc de bunicul meu, un taran simplu, dintr-un sat de langa Vaslui, care isi munceste pamantul si acum cu multa truda. Imi amintesc cum si-a "botezat" fiecare animal din curte, fiecare gaina, fiecare oita, fiecare ratusca, toate aveau nume, mi-l amintesc pe calul Marin si pe motanul Vasile. Imi amintesc cum cea mai mare grija a lui era de animale, sa nu le fie foame, sa nu le fie sete. El mai rabda, oricat de flamand venea, prima oara se ducea la animale.
Am aflat astazi o poveste, o poveste a unui om, care, dupa ce isi vana hrana, ii cerea iertare animalului. Ganditi-va voi ce nivel de respect si de pretuire avea, fata de tot ce i-a fost dat!
Toti acesti oameni erau constienti in fiecare clipa de hrana pe care o primesc, si o primeau dupa multa truda, o primeau cu toata inima si o pretuiau ca pe viata lor. O primeau ca pe un dar de pret si nimic din ce primeau nu era in zadar.
Asta este cea mai importanta lectie de care eu am devenit constienta recent, as putea spune, in aceasta vara. O lectie pe care in adancul meu o stiam dar de care nu eram constienta, nu o aveam prezenta, in totalitate in viata mea.
Ce ar insemna oare daca, acum, in aceasta clipa am incepe sa facem un exercitiu de constientizare, sa traim 100% clipa prezenta, sa facem astazi ce avem de facut. Si ce ar insemna daca noi astazi ar trebui sa ne "vanam" hrana? Am reusi noi oare sa supavietuim?
Unii ar putea spune "Pai nici nu avem nevoie! De asta am evoluat, sa nu mai trebuiasca sa ne luptam cu animalele padurii, sa nu mai plantam singuri pamantul, sa nu mai induram metehnele vremii!".
Dar oare avem noi dreptul de a secatui acest pamant, de a sterge de pe fata pamantului specii dupa specii de animale si plante, de a schimba habitate intregi? Si toate pentru ca noi sa avem mai mult decat avem nevoie, fara macar sa pretuim aceasta putere de viata si de moarte asupra celor ce ne inconjoara?
Dar pana acolo am putea sa multumim pamantului ca ne tine, ca ne ofera aer, apa, hrana, ca ne ofera atatea frumuseti si sa fim cinstienti, in fiecare clipa de tot ceea ce primim.
Mi-as dori sa imi pot invata copilul ce inseamna cu adevarat constientizarea si ce inseamna recunostinta, dar inainte de asta noi, parintii va trebui sa o invatam.

Va urma...

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou