Alivanca pentru cina, cu verdeata

imaginea utilizatorului andreea
alivanca cu verdeata
alivanca cu verdeata 1
alivanca din cuptor

Alivanca (bunica ii spune alivinca) este una dintre mancarurile traditionale Bucovinene, si cum imi este foarte aproape de suflet Bucovina - plai cu flori, plaiul unde am crescut, din cand in cand mai incerc unele din retetele cu care am crescut.
Alivanca pe care o fac eu este diferita de ce facea bunica dar e tot alivanca. In primul rand eu fac varianta sarata, cu verdeata dar cu branza dulce.
Practic e o reteta adaptata dupa gusturile mele, ale lui tati si a copilului nostru.

Dar gata cu povestile si gaideti sa vedem ce am pus in Alivanca:

  • 1 cana faina de porumb (malai)
  • 1 cana faina de grau
  • 50 de g de unt
  • 400 g branza proaspata de vaci
  • 4 oua mari
  • 3 linguri de smantana (eu am folosit din cea vrac)
  • 250 g iaurt de baut
  • patrunjel tocat fin
  • marar (uscat am folosit eu acum, din acesta am avut dar puteti pune verde daca aveti)
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita amoniu
  • putina sare
  • unt si pesmet ptr uns tava

Pentru inceput am amestecat cele doua tipuri de faina cu praful de copt, amoniu, sarea, untul si branza. Se va face un fel de aluat apoi am amestecat ouale batute bine in prealabil, smantana si iaurtul apoi am amestecat pana s-au omogenizat bine. Aluatul trebuie sa aiba consistenta care o au budincile in general, destul de consistent dar inca fluid. La sfarsit adaugati verdeata si incorporati-o. Preincalziti cuptorul la 200 de grade. Ungeti tava cu unt si tapetati cu pesmet apoi turnati in ea compozitia.
Daca vreti sa faceti doar o tava ptr 3 persoane atunci injumatatiti cantitatile.
Lasati la copt cam 30 de minute, pana se rumeneste bine si daca bagati un scobitor in ea iese uscat.

Sper sa va placa, atat celor mari cat si celor mici. Pentru ca am pus ouale intregi e bine sa o oferiti doar copiilor peste un an.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

2 Comments

Adaugă comentariu nou