Unt de migdale si alune de padure

imaginea utilizatorului andreea
unt de migdale si alune de padure

Era o vreme cand cumparam cate 2 pachete de unt odata de la supermarket, era o vreme cand micul dejun era paine prajita (alba) cu unt si ce se mai nimerea, era o vreme cand mancam cateva felii de paine cu unt, cu sunca si branza la o masa si ma ridicam flamanda, era o vreme cand la amiaza eram deja obosita, era o vreme cand ficatul meu era varza si stomacul imi dadea rateuri. 
Am ales sa nu ii ofer asta copilului meu, asa cum am ales sa nu imi mai ofer asta nici mie. Am ales in locul miilor de calorii goale, fara vitamine, fara minerale, fara fibre, am ales alimente integrale, alimente complexe, retete simple, alimente crude, atat pentru mine cat si pentru copilul meu.
Astazi vreau sa va ofer una din optiunile noastre: Unt de migdale si alune de padure. Simplu de preparat, foarte gustos, iar o lingura din acest unt, servit pe o felie de paine integrala este o masa buna si hranitoare pentru un copil in crestere cat si pentru un adult. Migdalele aduc un aport cosiderabil de proteine, fibre, calciu, fier, Vitamina E, Omega 3, Omega 6 si nu numai.

Iata ce am folosit pentru a prepara acest unt (se poate face doar din migdale sau doar din alune de padure):

  • 100 gr migdale crude
  • 100 gr alune de padure crude
  • 6 linguri unt de cocos presat la rece
  • un praf de sare de Himalaya sau sare neiodata
  • obtional - o lingurita indulcitor (miere, sirop de agave, pasta de curmale, pudra de Mesquite)

Am facut faina de migdale la rasnita, apoi am facut faina de alune de padure, tot la rasnita. Le-am rasnit bine, pana a inceput sa iasa uleiul din ele. Apoi am amestecat cele doua fainuri intr-un bol. Intre timp am incalzit putina apa si am pus untul de cocos intr-un vas deasupra apei, pana s-a topit.
Atentie, uleiul nu trebuie sa se incalzeasca mai mult de 40 de grade, eu il iau intr-o lingura si il testez cu degetul, trebuie aproape sa nu il simti cald.
Am adaugat uleiul de cocos treptat peste fainuti si am amestecat bine. Zic treptat pentru ca se poate sa nu aveti nevoie de aceeasi cantitate, fie ca alunele sunt mai uscate decat ale mele, fie vreti o alta consistenta. Deci puneti cate o lingura si vedeti cum va place consistenta. In principiu trebuie sa se poata unge pe paine si sa va placa textura. La sfarsit am pus sarea si indulcitorul (iese foarte bun si fara).

Puteti oferi copiilor mai mici si mai mari aceasta gustare, pe felii de banane, mere, pepene galben sau capsuni, ori pe paine integrala, dar puneti doar migdale daca puiutul are sub un an.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou