Un burger-burger vegan si mazarea galbena

imaginea utilizatorului andreea
burger vegan din mazare galbena in chifla integrala
Chiftele din mazare galbena

Am facut o pasiune pentru burgerii vegani, ca de altii nu prea am mancat, cred ca doar am gustat candva, foarte demult. Si cum as vrea sa ii mai dau puiului leguminoase si in alta forma decat pate sau tocana, mi-am propus sa ma perfectionez in pregatirea burgerilor (chiftelute) vegani. Unde mai pui ca burgerii sunt o gustare foarte buna pentru drumetiile noastre de vara, pentru sederile la cort sau pentru un picnic in padure sau in parc.
Stiu ca multi iubitori de carne ar zice "bine ma ca ati stricat si reputatia hamburgerului cu burgerii vostri vegani" dar sincer va spun ca este un gust si o aroma pe care o recomand, spre incercare, cu inima plina, oricariu "carnivor" desavarsit.
Va spun repede patania noastra de pe plaja din Haga (cea mai frumoasa plaja pe care am vazut-o pana acum, dar eu am mai vazut-o doar pe a noastra, de la Marea Neagra, asa ca nu va luati dupa mine, oricum, e minunata).
Flamanzi dupa o joaca buna in apa racoroasa a Marii Nordului (noi, doar cu picioarele, Stefan, mai curajos pana aproape de mijloc, altii, mai de-a locului, mai cu totul) ii cer repede chelnerului de la una din frumoasele terase un burger vegan (meniu doar in olandeza, deci era singurul lucru care l-am inteles din meniu). Sotul meu, mai carnivor din fire, cu ochii sclipitori pentru asa o idee, ii cere chelnerului un "burger burger", adica, ce sa zic, voia dragul de el, un burger veritabil, un hamburger, dar eu l-am incurcat.
Astazi sunt fericita, mi-a iesit un burger vegan demn de asteptarile mele, crocant la exterior, moale si aromat la interior, chiar bun si pentru un iubitor de carne, surprinzator de bun pentru un copil mancacios, dar selectiv.
Burgerii mei de astazi au fost cu mazare galbena si pentru ca am mai spus unei vecine de mandreteam mea de burgeri si nu a stiut de mazarea asta galbena, va spun si voua ce e si de ce o folosesc eu cu drag.
Mazarea galbena este mazare uscata, sparta in doua, fara stratul exterior. Mazarea aceasta este mai saraca in fibre dar este foarte bogata in aminoacizi care dezvolta si intaresc musculatura.
Mazarea galbena se gaseste in orice supermarket cat si in magazine online/offline naturiste. Iar mie imi place pentru ca este foarte cremoasa, deci se preteaza foarte bine la mancarea de mazare cu sos de rosii cat si la burgeri, deoarece se leaga foarte bine.
M-am cam incins astazi in bucatarie dar nu m-am lasat pana nu am copt si o tava de chifle din faina integrala, de grau si de ovaz, cu putin mac, numai bune pentru ansamblat frumosii mei burgeri, dar despre asta in articolul urmator.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Reteta: 

Burger vegan de mazare galbena (uscata)

Ingrediente:

  • 250 de gr mazare galbena uscata
  • 2 cartofi medii
  • 1 morcov
  • un zucchini mic
  • o radacina de patrunjel
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • jumatate de ardei verde
  • coditele de la o ceapa verde
  • o mana de patrunjel verde
  • 6 linguri de faina de ovaz (sa mai absoarba din umezeala sa le puteti modela, aici mai puneti daca vedeti ca nu se poate modela, e in functie si de cata apa lasa legumele)
  • sare dupa gust (~ 1 lingurita)
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 lingurita boia dulce
  • pesmet (eu am avut pesmet din porumb de la DM dar se poate face si in casa sau daca gasiti pesmet integral)

Mod de preparare:
Mazarea galbena am lasat-o la inmuiat, peste noapte.
A doua zi am clatit-o si apoi am pus-o la fiert, in apa cu sare si cimbru uscat. Am mai pus la fiert si doi cartofi medii, in coaja.
Pana au fiert mazarea si cartofii, am pregatit restul legumelor.
Am curatat morcovul, radacina de patrunjel, ceapa, usturoiul si le-am taiat grosier impreuna cu zucchini si ardeii.
Apoi am pus toate legumele crude mentionate mai sus in robotul cu lama in S (daca nu aveti robot sunt foarte bune si razuite fin) si le-am tocat. Le-am pus toate intr-un bol, unde, am mai adaugat, ceapa verde si patrunjelul verde tocate fin.
Cand mazarea si cartofii au fost fierte, le-am lasat putin sa se mai racoreasca, am curatat cartofii de coaja si i-am pus impreuna cu mazarea tot in robotul cu lama in S (se pot pasa si cu ustensila de facut piure sau cu furculita) si le-am pasat de cateva ori. Am amestecat compozitia peste legumele crude, am pus si condimentele iar apoi am amestecat bine pana la omogenizarea lor uniforma.
La final am pus faina de ovaz in functie de cerinta amestecului. Eu, de obicei, pun cateva linguri si testez compozitia, sa vad daca o pot modela, uneori legumele lasa mai multa apa, alteori mai putina. De exemplu daca puneti dovlecel in loc de zucchini v-as recomanda sa-i razuiti separat, sa ii puneti putina sare, sa il lasati sa scoata zeama din ei si apoi sa il strecurati, dupa care il amestecati cu restul legumelor.
Dupa ce a fost gata compozitia, am pus-o jumatate de ora la frigider, sa se odihneasca si sa se patrunda gusturile.
Intre timp, am pregatit un castronel cu putin pesmet si am pornit cuptorul la 210 grade.
Am scos compozitia din frigider si m-am apucat de modelat bilute si burgeri, iar fiecare le-am tavalit prin pesmet, apoi le-am asezat in tava pregatita cu hartie de copt.
Am lasat burgerii in cuptor cam 30 de minute, iar la un moment dat, spre sfarsit i-am intors si pe partea cealalta, cand s-au putut desprinde de pe hartie si erau rumeniti pe spate, doar asa, sa se bronzeze putin si pe fata.
I-am servit alaturi de chifle proaspat scoase din cuptor, din faina integrala de grau si de ovaz. Dar nu puteam sa uit de un topping proaspat din avocado, usturoi taiat rondele, mustar RAW (se poate si clasic) si rosii proaspete din gradina frumoasa ale unor oameni darnici din Sanicoara.

Adaugă comentariu nou