Ingrediente:
- 4 vinete medii
- 1 dovlecel mediu (spre mare)
- 3-4 linguri de lapte (eu am pus de caju)
- ceapa
- sare
- maioneza de caju
Am copt vinetele intregi dupa urmatoarea metoda: am spalat bine 4 vinete albe, le-am rupt coltisorii de la coada sa se coaca bine, le-am gaurit din loc in loc pe fiecare cu un cutit (sa nu explodeze) si le-am pus intr-o tava (cu hartie de copt sub ele) in cuptorul preincalzit la 200 de grade C. Tot in cuptor am pus si un dovlecel taiat cuburi, asezat intr-o tava neaderenta cu jumatate de ceasca de apa si sare.
Vinetele medii au avut nevoie de aproximativ 50 de minute pana sa se coaca, in timpul coacerii le-am mai intors de pe o parte pe alta iar cand sunt moi atunci cand sunt apasate, inclusiv in zona cozii, sunt coapte.
Dovleceii i-am lasat la copt aproximativ 20-30 de minute, pana s-au rumenit usor deasupra.
Dupa ce s-au copt vinetele, le-am pus intr-un castron si le-am acoperit cu un prosop, le-am lasat 10 minute, apoi am pregatit un castronel cu apa rece si le-am curatat repede (daca stau mult in coaja devin mai amare). Dupa ce le-am curatat le-am clatit bine cu apa rece (sa isi pastreze culoarea deschisa) apoi le-am stropit cu cateva linguri de lapte fierbinte (ia din iuteala). Le-am lasat la scurs pana a doua zi.
A doua zi am pregatit maioneza de caju ca aici [1] apoi am pus jumatate din vinete si jumatate din dovlecel in robotul cu lama in S, maioneza de caju dupa gust, putina sare si jumatate de ceapa rosie si le-am facut pasta.
Obisnuiesc sa amestec vinetele cu maioneza de caju doar atat cat mancam chiar inainte de servire, deoarece combinatia de vinete si maioneza de caju se altereaza foarte repede daca ramane.
