Ingrediente:
- 3 cani faina integrala de grau
- 1 cana faina integrala de ovaz
- un plic drojdie uscata (VitaVegan Backhefe - eu am luat de la DM dar am vazut ca este si la Casa Bio)
- 2 linguri de mac (inspiratie de la Cristela Georgescu)
- 1+1/3 cana de apa calduta
- 1 lingurita zahar brut
- 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Am amestecat, intr-un bol, toate ingredientele uscate: fainurile, drojdia, macul, zaharul. Apoi am pus uleiul si incet incet am turnat apa, prima cana, apoi din a doua cana cate putin, cat este nevoie, sa iasa un aluat moale, cu tendinta de a se lipi de maini. L-am framantat cat am putut, apoi l-am lasat in bol, acoperit bine (sa nu il traga curentul) pana si-a dublat volumul (40 -60 de minute). Pentru a fi mai usor la modelat eu tapetez cu faina ligheanul in care las aluatul la crescut.
Cand aluatul a terminat de crescut l-am impartit in cateva bilute, pe blatul cu faina, pe care le-am framantat putin apoi le-am asezat in tava de la cuptor, pregatita cu hartie de copt. Dupa ce am pus toate bilutele in tava, le-am uns pe fiecare cu putina apa si le-am presarat putin pesmet din porumb deasupra, alta data am pus si faina de porumb sau cateva seminte de susan sau de floarea soarelui.
Am mai lasat chiflele, in tava, putin la crescut, cam 10-15 minute, apoi le-am bagat in cuptorul incins la 210 grade.
Am lasat chiflele la copt pana s-au rumenit putin, iar cand le-am scos, le-am mai uns cu putina apa cu un strop de ulei si unul de miere, pentru a nu se intari si le-m acoperit cu un prosop curat, unde s-au odihnit cateva ore.
Am observat ca aceste chifle se pastreaza bine cam 3 zile, intr-o punga de hartie. Datorita fainii de ovaz nu se usuca foarte tare.