Hamaceala si leganeala cu multe beneficii

imaginea utilizatorului andreea
cu hamacele in Parcul Central Cluj-Napoca

Ati observat cat de mult le place copiilor leganatul? Ati observat ca si adultilor le place? Cred ca oricine vede un leagan isi doreste sa se dea in el macar 5 minutele. Eu un ma bucur ca un copil cand vad un leagan pentru adulti :). Iar Stefan, cand ajungem in parc, prima data alearga si se urca in leagan, iar dupa ce se satura se pune pe catarat.
Exista si o explicatie logica pentru acest impuls. Leganatul este mai multe decat un du-te vino...

  1. Distractie si relaxare in acelasi timp - Un lucru uimitor despre leganat este faptul ca are capacitatea de a furniza in acelasi timp, atat emotie cat si relaxare, care sunt complet opuse. Copiii sunt, in general, atrasi de anumite miscari ce pot sa raspunda nevoilor curente și leganatul are capacitatea de a urma aceste nevoie. Un copil prea stimulat este probabil sa isi doreasca sa se relaxeze si sa se calmeze in leagan, in timp ce un copil stimulat mai putin va cauta sentimente mai intense si isi va lua avant cu viteza.
    Corpul si mintea par sa aiba aceasta capacitate fantastica de a sti ce nevoie are si va avea in mod automat impulsul de a se legana daca de asta are nevoie. Sentimentul de a fi fara greutate, pentru o fractiune de secunda, la fiecare capat al pendulului, senzatia vantului din fata in timp ce simti accelerarea in jos, lovind partea de jos a pendulului in plina viteza cu extra forta g pe corpul tau, este foarte interesant. Sa rada si sa fie fericit este cel mai benefic atat pentru sanatatea fizica cat si mentala a copilului. Leganatul este o activitate ritmica, care are efecte majore de calmare si deconectare. Miscarea ritmica trimite mesaje la creier, care este calmat. Acesta este motivul pentru care, copiii obositi cat si
    copiii mici vor merge cu usurinta la culcare daca stau intr-un leagan sigur, inchis pe
    toate partile.
    Cand copilul are probleme cu reglarea emotionala sau focalizarea / concentrarea,
    incurajati-l sa se balanseze. Leganatul poate fi o solutie buna pentru anxietate, agresivitate sau lipsa de concentrare de durata si de atentie pe termen scurt si este usor, distractiv si fara efecte secundare.
  2. Integrare senzoriala - Inputul senzorial este materia prima pentru dezvoltarea creierului si pentru invatare. Leganatul ajuta la integrarea senzoriala, care ofera o baza esentiala pentru invatarea complexa de mai tarziu si in dezvoltarea comportamentului. Integrarea senzoriala este procesul creierului de organizare si interpretare a informatiilor din experiente senzoriale. 
    Experientele senzoriale includ atingere, mișcare, constientizarea corpului, vederea, sunetele si atractia gravitationala. Sistemele de detectare cele mai impactate de leganat sunt: sistemul vestibular, perceptia vizuala si proprioceptivitatea. Influentarea acestor sisteme joaca un important rol in etapele de dezvoltare si de prelucrare senzoriala si motorii grosiere pentru copii. Au fost realizate multe studii cu privire la integrarea senzorială ce contribuie la dezvoltarea vorbirii si limbajului si cum leganatul ajuta in aceasta privinta.
  3. Echilibru - Sistemului vestibular este situat in urechea noastra interioara si ne ajuta sa stim daca suntem in miscare si in ce directie mergem. El ne ofera simțul orientarii spațiale și este sistemul senzorial care are contributia majora cu privire la miscare si echilibru. Fluidul din urechea interna este constant in rotire inainte si inapoi atunci cand suntem in leganare.
  4. Perceptie vizuala - Schimbarea adancimii focusului incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 6 luni si se incheie in timpul celui de-al doilea an de viata. Leganatul este o modalitate excelenta de stimulare a dezvoltarii si de exercitiu al acestei abilitati. Sistemul vestibular trimite semnale catre structura neuronala care controleaza miscarea oculara, ajutand astfel la o vizualizare mai clara. 
  5. Proprioceptivitatea - Este sentimentul de cunoastere si constientizare a propriului corp cat si de localizare a partilor din corp in raport cu celelalte. Acest sistem inmagazineaza informatii de la muschi si incheieturi pentru a ne putea transmite pozitia corpului si postura. Iar in cazul leganatului, corpul trebuie sa isi dea seama cum sa isi schimbe pozitia corpului in mod constant in relatie cu locul in care se afla in spatiu, pentru a controla un obiect in miscare.
  6. Muschi si incheieturi - Cand un copil este impins in leagan sau se da singur in leagan toti muschii si toate incheieturile sunt angajate pentru a se putea tine in leagan, pentru a-si pastra echilibrul si pentru a-si coordona miscarea. Acest aspect nu este benefic doar pentru dezvoltarea muschilor cat si pentru dezvoltarea abilitatilor majore de miscare. Atractia gravitationala este in continua schimbare in timpul leganatului si de aceea, toti muschii trebuie sa se adapteze constant.
  7. Coordonare - In special atunci cand copilul incepe sa invete cum sa se dea singur in leagan, undeva in jurul varstei de 4 ani, aceasta activitate ii va imbunatati coordonarea. Programarea si utilizarea muschilor pentru a putea mari viteza sau pentru a incetini, este, de obicei dificil pentru copii, dar este un foarte bun exercitiu de coordonare al intregului corp. 

​Este foarte bine stiut faptul ca unul dintre cele mai eficiente modalitati de invatare este repetitivitatea, secventialitatea si sabloanele ritmice. Leganatul ofera un astfel de sablon,  care este repetat la intervale scurte, deci ofera un mediu propice pentru dezvoltare si invatare in timp ce copilul se distreaza pur si simplu.
Ce poate fi mai frumos de atat!

Acum vreau sa va spun un secret, daca inlocuiti mersul in parcul cu leagane din plastic achizitionand sau chiar confectionand un hamac, toate acestea devin si mai distractive si puteti sa va bucurati de mai mult aer curat inlocuind parcul cu o padurice de la marginea orasului.
Noi am achizitionat recent 3 hamace, unul mai frumos decat celalalt. Eu cu Stefan avem cate unul, mai micute, din bumbac, foarte frumos colorate, de la Dedeman (am vazut si la Decathlon cam acelasi model) la 50 de RON, fara funie de legare. Am luat 40 de metri de cordelina, la 80 de lei, de la un magazin specializat de echipamente de munte. Am pus cate 5 metri intr-o parte si 5 in cealalta la fiecare hamac, deci ne-a ajuns 70 de lei hamacul. Iar al treilea hamac, mai mare, sintetic, pentru tati, l-am luat de pe balanganel.ro la 79 de RON, este un hamac foarte usor si ocupa foarte putin loc, bun de luat in drumetii, are si funii de legat, suporta 300 de Kg, deci tine mai multi oameni odata in el, iar ai mei baieti se distreaza foarte copios amandoi in el.

Locuri unde am mers noi cu hamacul (vara aceasta voi actualiza lista):

  • Parcul central Cluj-Napoca, este locul in care noi am fost deja de 3 ori cu hamacele si e super relaxant
  • Nu poti pune hamacele in paduricea dinspre Moara de vant, Salicea, deoarece sunt doar niste tufisuri, deci nu am avut de unde le prinde

Hamaceala, leganeala si distractie maxima!

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou