Ziua internationala a alimentatiei si alimentele INTERZISE bebelusilor

imaginea utilizatorului andreea
legume, fructe, nuci si alune

An de an in data de 16 octombrie, incepand din  1979, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza doua evenimente deosebit de importante: Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si cea de-a 67-a aniversare de la infiintarea FAO – 16 octombrie 1945. 
Sarbatorirea Zilei a fost aprobata in 1960 de catre Adunarea generala pe baza urmatoarei consideratii: " „hrana este o conditie a supravietuirii si bunastarii omului, este o nevoie umana fundamentala”.

Tema din acest an propusă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO pentru Ziua Mondială a Alimentaţiei o reprezintă ”Asociaţiile agricole - cheia alimentaţiei pentru omenire!”

Reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO în România, Bogdan Bazgă, a declarat, luni, că România se află pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare, deşi are un potenţial agricol pentru a hrăni peste 80 de milioane de locuitori.

Tin sa va spun aceste lucruri din dorinta de a sublinia importanta calitatii alimentelor pe care le folosim noi, ca adulti dar mai ales calitatea alimentelor pe care le oferim copiilor nostri.

Astfel voi incerca sa fac o lista cu aliementele "INTERZISE" bebelusilor si copiilor mici si care sunt motivele. Ma voi referi in special la alimentele care nu sunt recomandate in primul an de viata si la cele care nu sunt recomandate nici copiilor mai mari si nici chiar adultilor.
Dar pun accentul pe varsta de pana la un an deoarece organismul bebelusilor este inca IMATUR, sistemul digestiv si aparatul renal inca nu este complet dezvoltat iar consecintele clare sunt pe termen lung, adica se vor vedea tarziu la maturitate dar si situatii in care consecintele sunt pe termen foarte scurt.

Sustin insa ca fiecare mama are dreptul sa ia propriile decizii si sa isi creasca bebelusul asa cum crede ca este mai bine si asa cum poate dar sustin in acelasi timp ca fiecare persoana are dreptul la informare.

1. Zaharul
 - in primul an de viata  bebelusul nu are  nevoie de zahar, lamure, fragi, afine, zmeura datorita potentialului risc alergen; dupa varsta de 1 an se poate incerca introducerea treptata a acestora datorita continutului foarte bogat in Vitamina Cptele de mama, formulele de lapte praf, iar  mai tarziu legumele, fructele, cerealele, biscuitii adaugati contin suficient zahar;
 - nu se indulcesc ceaiurile, sucurile, piureurile de fructe, budincile

 - ideal ar fi ca nici dupa varsta de 1 an sa nu administrati zahar in exces, sa nu obisnuiti copilul cu dulciuri, sa insistati asupra fructelor, iaurturilor, etc.
 - se pot folosi siropul de artar sau cel de agave atunci cand se prepara budinci, tarte cu fructe, etc pentru un plus de savaoare.

2. Sarea

- nu e necesara a fi adaugata la prepararea mancarii, mai mult e periculoasa, sistemul digestiv si mai ales rinichii neputand ” procesa” un eventual exces de sare; mai mult pot sa apara tulburari grave, care pot merge pana la leziuni ale rinichilor si hipertensiune arterialala;
- din experienta mea  cel mai dificil este  de convins parintii sa nu  adauge  sare in mancare; am auzit de nenumarate ori comentarii de genul …” eu am mancat sarat si uite ce frumos m-am facut”…sau…” nu e buna mancarea  fara sare”. Uneori mamicile inteleg importanta excluderii sarii din alimentatie insa, la primele refuzuri ale bebelusului incep si adauga sare convinse fiind ca acesta este motivul pentru care bebelusul refuza sa manance.Total gresit!
- necesarul de sare sub 6 luni este in jur de 0,5-0,8g/zi cantitate existenta atat in laptele de mama cat si in formulele de lapte praf; pana la varsta de 1 an, creste pana la1g/zi , uramand ca in jurul varstei de 3 ani sa ajunga la 2 g sare/zi.
atentie la apa pe care o folositi atat la prepararea formulei de lapte cat si pentru consum; apa plata contine o cantitate mare de sodiu, continutul in sodiu ar trebui sa fie sub 20mg/l;

3. Carnea de porc
- nu se administreaza sub varsta de 1 an ( ideal ar fi pana la 2-3 ani) datorita continutului mare de grasimi si capacitatii reduse a organismului de digestie;
- dupa varsta de 3 ani trebuie consumata cu moderatie ( 1-2 ori /saptamana) si evitata administrarea  sub forma de snitele, chiftele in exces ( stiu ca sunt preferatele copiilor insa daca nu le primesc si nu se obisnuiesc cu ele din primii ani nu vor fi probleme mai tarziu).

4. Laptele de vaca

- nu trebuie administrat bebelusilor in continuarea alaptarii sau a alimentatiei cu formule de lapte praf;  poate in schimb sa fie folosit la prepararea piureurilor de legume, a branzicii, iaurtului ” de casa”;ideal se alege un lapte bogat in grasimi(3,5%) deoarece sistemul nervos al bebelusilor se afla intr-o perioada intensa de dezvoltare si are nevoie de aceste grasimi;
- are si un inalt potential alergen putand duce la aparitia scaunelor diareice, colicilor abdominale, eruptiilor cutanate; are un rol important in aparitia Intolerantei la proteinele laptelui de vaca fiind considerat factorul “trigger” ( declansator).
- de asemenea spre deosebire de formulele de lapte praf care sunt imbogatite cu fier, laptele de vaca contine o cantitate neglijabila de fier, determinand astfel aparitiaanemiei carentiale.
- dupa varsta de 1 an ideal ar fi sa administrati in continuare formule de lapte praf ( de tip junior) insa, se poate administra si lapte de vaca daca din anumite motive nu e posibila achizitionarea celui praf(conditii materiale, refuzul copilasului); cantitatea nu trebuie sa depaseasca 500ml/zi si, nici intr-un caz nu mai administrati lapte peste noapte; cumparati lapte pasteurizat, cu continut de grasimi 3-3,5%; evitati laptele de la dozatoare datorita conditiilor igienice precare(in cele mai multe cazuri) si lipsei informatiilor nutritionale si de control sanitar.

5. Albusul de ou

- se recomanda prudenta datorita potentialului alergenic foarte crescut , mai ales la copii cu antecedente de alergii; ideal ar fi ca pana la varsta de 1 an sa administrati doar galbenusul de ou ( si acesta introdus treptat in alimentatie si intotdeauna fiert 10 minute);
-  albusul poate fi introdus cu atentie dupa varsta de 1 an deoarece contine   proteine de inalta valoare biologica si asa numitii ” aminoacizi esentiali” adica acei aminoacizi de care organismul are mare nevoie insa pe care nu-i poate procura decat din alimentatie.

6. Mezeluri
- sunt interzise categoric, nu numai in cazul  bebelusilor ci si al  tuturor copiilor ( vezi articol “Spune NU mezelurilor“) avand in vedere ingredientele folosite si procedeele industriale de preparare;

7. Margarina

- eu personal recomand excluderea ei din alimentatia oricarui copil indiferent de varsta si, nici o reclama oricat de bine realizata nu va reusi sa ma convinga de valoarea ei biologica si de importanta ei in nutritia copiilor;
- va recomand sa o inlocuiti cu unt , paste din branza de vaci, etc.

8. Conserve
- in special cele pe baza de carne si, in mod particular pateul ( ca o fi de porc, de pui, gasca sau vegetal); motivul este acelasi ca si in cazul mezelurilor…ingredientele si procedeul de preparare.
- nici muraturile, produsele afumate sau semipreparatele nu sunt recomandate sugarilor si, in general nici copiilor mici.

9. Cacao/ciocolata
 - sunt foarte excitante si induc o stare de agitatie copilului, la care se adauga surplusul caloric;
 - pot fi inlocuite insa cu succes cu pudra de roscove care sta si la baza formulelor de lapte antireflux(AR).
 - nici formele instant nu sunt recomandate chiar daca sunt imbogatite cu diferite vitamine si minerale; contin o serie de zaharuri adaugate suplimentar care nu aduc nimic benefic.

10. Alune, nuci, seminte, migdale
 - au un inalt potential alergen si sunt periculoase deoarece bebelusii se pot ineca cu ele
 - dupa un an toate pot fi oferite copiilor dar sub forma de pudra (rasnite) sau puse la inmuiat cu o seara inainte si date prin blander, puteti face si lapte din migdale sau seminte

11. Pop-corn, pufuleti, pufarini, stick-suri, chipsuri 
 -
 aduc un inutil aport calori care interfera apoi cu regimul normal al unui bebelus; plus ca acestea contin multi aditivi, coloranti, condimente si nu constituie o recomandare nici in cazul copiilor mai mari;

12. Bomboane, guma de mestecat
 - sunt nocive datorita continutului ridicat de zahar rafinat dar si foarte periculoase datorita accidentelor care se pot intampla.

13. Fructe de padure
 - mure, fragi, afine, zmeura datorita potentialului risc alergen; dupa varsta de 1 an se poate incerca introducerea treptata a acestora datorita continutului foarte bogat in Vitamina C

14. Mierea de albine
 - este foarte laudata datorita efectelor sale benefice si, pe buna dreptate dar sunt unele substante din compozitia acesteia  care pot pot provoca botulism. Tractul intestinal al copiilor mai mari este capabil sa previna dezvoltarea acestor substante, dar in cazul bebelusilor ele se pot dezvolta producand toxine periculoase.

15. Sucuri acidulate
 - desi nici nu ar trebui sa se puna problema existentei acestora in meniul bebelusilor, nu de putin ori am avut surpriza ca acestea inlocuiau ” cu succes” masa de fructe. Acestea nu ar trebui sa se regaseasca nici la copilasii mai mari, daramite la bebelusi. Indiferent de sortiment, bauturile racoritoare(acidulate sau nu) nu contin nutrienti benefici organismului si nu ar trebui sa fie oferite copiilor.

16. Prajeli, rantasuri
 - nici una dintre mamici nu ar trebui sa prepare astfel alimentele insa sunt multe aspecte legate de obiceiurile familiei asa incat as interzice categoric administrarea lor sub  varsta de 1 an si, as trage un semnal de alarma in privinta utilizarii lor dupa varsta de 1 an.

Astfel subliniez faptul ca toate acestea stau la baza oferirii unei alimentatii sanatoase si echilibrate bebelusilor dar si intregii familii. 
Aplicarea acestor "restrictii" creaza baza unui organism puternic si sanatos.

Sursa: pediatrucluj.ro

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou