Laptele matern si cresterea in greutate a bebelusului

imaginea utilizatorului andreea
alaptare

Sunt una din multele mamici care isi fac mereu si mereu griji pentru greutatea copilului. Inca din prima luna de viata a bebelusului ma macina gandul ca nu ia foarte mult in greutate, chiar si pana la vizita de un an a medicului pediatru, cand l-a consultat, i-a facut toate masuratorile, a spus ca e bine, dar eu bineinteles ca nu am ezitat sa intreb "Dar greutatea? Nu a luat prea putin in greutate?" raspunsul nu a fost nici cel mai bun nici cel mai rau insa altele ar trebui sa fie considerentele.
Atat pediatrul nostru cat si unii din cei mai buni pediatri ai lumii afirma ca o greutate in conformitate cu "graficele" nu ne arata neaparat un copil sanatos, ecuatia este mult mai complexa: circumferinta capului, a toracelui, inaltime, greutate, dezvoltare motorie, dezvoltare intelectuala, vitalitate etc.
Si atunci, daca am tot citit aceste lucruri, de ce ma necajesc de fiecare data cand cantarul nu mai pune decat cateva grame in plus, sau deloc?
Un lucru este cert, mi-am hranit copilul cu lapte matern (chiar daca am incercat si laptele  praf la indemnul unor asistente "binevoitoare") mai bine de un an.
Prima luna de alaptat a fost mai grea, bebelusul lua putin in greutate iar eu ma invinovateam in fiecare zi dar dupa ce a facut o bronsita soc, in timpul careia nu a mancat mai deloc, am inceput sa il pun mai des la san, rezultatul a fost extraordinar, copilasul meu a crescut in urmatoarele saptamani cat nu crescuse niciodata pana atunci.
Intr-adevar e bine sa ii faci un program de masa, dar cel mai important este sa faci ceea ce iti "cere" copilul sa faci, eu nu reusisem sa imi dau seama ca laptele venea destul de greu (laptele trebuie sa tasneasca, eu nu stiam), probabil era si destul de putin iar copilul era micut, ii era greu sa suga si adormea, flamand.
Apoi a fost destul de  bine, adica niciodata nu a fost un copil grasut, nici acum cand mananca aproape orice, nu e foarte mancacios, dar e foarte activ, plin de viata si se dezvolta excelent.
Iata ce spun si unii dintre cei mai buni pediatri ai lumii "Este bine sa va amintiti ca in acele parti ale lumii unde nu exista modalitati exacte pentru cuntificarea cresterii si nici medici, mama pur si simplu presupune ca bebelusul ei primeste suficient lapte daca acesta se comporta ca si cum ar fi multumit si arata bine, iar aceasta metoda functioneaza bine in 9 din 10 cazuri."
Ce m-a ajutat pe mine si pe bebelusul meu:

  • foarte important, am observat ca aveam mai mult lapte daca eram mai linistita, mai odihnita si mancam mai consistent (proteine) dar si vitamine necesare atat mie cat si copilului
  • suplimente de vitamine daca observati ca va dor incheieturile sau aveti o anxietate mai pronuntata
  • Mamma +, siropul minune care m-a ajutat mult si pe mine cat si pe prietenele mele proaspete mamici, se vede rezultatul dupa 2-3 zile de la inceperea sticlei de sirop (se gaseste la Plafar)
  • si dupa cum spuneam si mai sus, alaptatul mai des in primele 2 -3 luni (adica undeva la o ora jumate)

In speranta ca aceste cuvinte va vor ajuta, va felicit pe toate cele care ati reusit sa alaptati, insa mamicilor, nu sunteti voi vinovate daca nu va puteti alapta copilul, nici una nu ar trebui sa ne invinovatim pentru asta.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou