Alergiile alimentare si diversificarea alimentatiei bebelusului

imaginea utilizatorului andreea
fructe si nuci

Un punct foarte important cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului este Regula celor 4 zile de asteptare. Adevarul este ca dupa cateva spatamani ne ia valul si vazand ca bebelusul incepe sa fie entuziasmat de mancare, uitam sa mai asteptam cateva zile pana la introducerea urmatorului aliment si uite asa ne trezim pe neasteptate cu o reactie alergica si nu stim de la ce.
Alergie este o reactie anormala a sistemului imunitar al organismului la unele substante. O alergie alimentara apare atunci cand corpul percepe o mancare ingerata ca pe o amenintare si produce in exces anticorpi pentru a-i opune rezistenta.
O perioada de asteptare de la 4 la 7 zile inainte de introducerea fiecarui aliment nou
Este posibil ca bebelusul tau sa aiba o alergie la un aliment sau la mai multe, mai ales daca alergiile sunt mostenite din familie.
Introduceti doar un aliment nou o data. Dupa ce va familiarizati bebelusul cu un aliment nou, nu introduceti nici un alt aliment nou decat dupa 4-5 zile. In cele 4 zile de asteptare, fiti foarte atenta daca semnale de alergii si dati copilului cantitati mici din alimentul nou introdus, impreuna (sau nu) cu alimentele deja introduse.
Exemplu de inceput: Daca incepeti cu mar, ii dati o lingurita in prima zi, cresteti cantitatea in urmatoarele 4 zile iar in a cincea zi ii dati si o lingurita de orez (fiert si dat prin sita), bineinteles daca nu observati reactii.
Atentie! Nu oferiti acelasi aliment in fiecare zi timp mai indelungat (recomandarea specialistilor este sa nu fie mai mult de o saptamana).
Simptomele alergiilor
Simptomele la alergii pot aparea in aproape orice parte a corpului, insa cel mai adesea se manifesta la nivelul tractului digestiv (greturi, diaree etc.), al sistemului respirator (secretii nazale abundente, respiratie grea) si ale pielii (eczeme, urticarie) etc. (Ruth Yaron, Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani)
Cauzele posibile ale alergiilor:

  • introducerea prematura a alimentelor solide (de aceea este recomandat sa introduceti alimentele potrivite varstei)
  • ereditatea (daca un parinte are o alergie, copilul sau este expus la un risc de 25% sa mosteneasca alergia respectiva)
  • administrarea in exces a unui anumit aliment
  • o alergie existenta la un aliment asemanator (ex: daca este alergic la varza alba poate fi alergic si la alte legume din familia verzei: broccoli, gulia etc.)

Alergenii de mare risc: aditivii, albusul, arahidele, lactatele,capsunile, carnea de porc, ceapa, ciocolata, citricele, crustaceele, drojdia, leguminoasele, fructele de padure, graul si alte cereale cu gluten, mango, mustar, naut, nuca de cocos, nucile, papaya, pepene galben, porumb, rosii, scortisoara, soia, varza.
Bebelusul meu a avut o singura reactie alergica -lactatele si destul de puternica (varsaturi puternice la cel mult 30 de minute dupa masa), dar inainte de 1 an, acum nu mai are probleme. Iar micii nostri vecini (2 baietei de 10 luni) au avut reactii la pere (unul dintre ei a facut pete rosii pe fata iar celalalt iritatie la fundulet).
Sper sa va ajute aceste informatii dar in acelasi timp am rugamintea sa lasati comentarii despre reactiile alergice ale copiilor vostri, cu siguranta ne va ajuta pe toti sa intelegem mai bine acest fenomen si astfel sa il evitam.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou