Iubesc mirosul painii facuta in casa

imaginea utilizatorului andreea
Chifle din faina integrala de grau si faina de ovaz
burger began cu chifla integrala din faina de ovaz

Ai mei au avut brutarie multi ani. Faceau o paine al carei miros si textura nu am sa o uit niciodata, cu maia, intr-un cuptor pe lemne. Imi aduc aminte si acum rotunjoarele alea frumoase, asezate pe suportul de lemn, pregatite sa intre in cuptorul ce mirosea a lemne.
Iubesc mirosul painii facute in casa, iar Stefan, cand simte mirosul venind din bucatarie, vine repede si spune "Ce miroase asa de bine? A paine?". E un miros inconfundabil, un miros ce trezeste multe amintiri frumoase, unul din mirosurile copilariei mele.
Imi placea mult sa modelez aluatul si ii ofer asta si copilului meu, de fiecare data cand avem ocazia, facem din aluat oameni de zapada, ursuleti si alte minunatii. dar nu avem poze cu ele pentru ca se mananca primele.
Acum un an am descoperit painea facuta cu faina de ovaz, de care toti ne-am indragostit iremediabil. Painea facuta cu faina de ovaz are coaja putin mai crocanta si o fragezime aparte, nu se intareste lafel de repede ca cea facuta doar din faina de grau.
As vrea sa va impartasesc, cu aceasta ocazie, multe din avantajele pregatirii in casa a painii:

  • contine doar ce vrei tu sa contina
  • nu contine amelioratori sau alte adaosuri nefolositoare
  • o poti pregati cu faina de cea mai buna calitate, din surse sigure
  • in casa miroase a paine proaspata
  • va oferiti voua si familiei o paine plina de nutrienti
  • va oferiti voua si familiei o paine cu un gust si un miros pe care u le gasesti nicaieri in comert

Eu imi iau faina din urmatoarele surse:

  • de la moara din satul socrilor mei, e cea mai bogata faina pe care am folosit-o pana acum
  •  de pe Karmel.ro, este o faina proaspata si gustoasa, gasiti atat faina integrala de grau cat si faina de ovaz, faina de secara si faina de orz (http://karmel.ro/index.php?cPath=128)

Iar acum va voi oferi o reteta de aluat din faina integrala si faina de ovaz din care eu fac niste chifle minunate, o reteta care se poate face si sub forma de paine in tava, baghete sau un minunat blat pentru pizza.
Cu aceste chifle eu ansamblez burgerii vegani sau fac sandwichuri vegane pentru drumetii.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Reteta: 

Chifle din faina integrala si faina de ovaz

Ingrediente:

  • 3 cani faina integrala de grau
  • 1 cana faina integrala de ovaz
  • un plic drojdie uscata (VitaVegan Backhefe - eu am luat de la DM dar am vazut ca este si la Casa Bio)
  • 2 linguri de mac (inspiratie de la Cristela Georgescu)
  • 1+1/3 cana de apa calduta
  • 1 lingurita zahar brut
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare:
Am amestecat, intr-un bol, toate ingredientele uscate: fainurile, drojdia, macul, zaharul. Apoi am pus uleiul si incet incet am turnat apa, prima cana, apoi din a doua cana cate putin, cat este nevoie, sa iasa un aluat moale, cu tendinta de a se lipi de maini. L-am framantat cat am putut, apoi l-am lasat in bol, acoperit bine (sa nu il traga curentul) pana si-a dublat volumul (40 -60 de minute). Pentru a fi mai usor la modelat eu tapetez cu faina ligheanul in care las aluatul la crescut.
Cand aluatul a terminat de crescut l-am impartit in cateva bilute, pe blatul cu faina, pe care le-am framantat putin apoi le-am asezat in tava de la cuptor, pregatita cu hartie de copt. Dupa ce am pus toate bilutele in tava, le-am uns pe fiecare cu putina apa si le-am presarat putin pesmet din porumb deasupra, alta data am pus si faina de porumb sau cateva seminte de susan sau de floarea soarelui.
Am mai lasat chiflele, in tava, putin la crescut, cam 10-15 minute, apoi le-am bagat in cuptorul incins la 210 grade.
Am lasat chiflele la copt pana s-au rumenit putin, iar cand le-am scos, le-am mai uns cu putina apa cu un strop de ulei si unul de miere, pentru a nu se intari si le-m acoperit cu un prosop curat, unde s-au odihnit cateva ore.
Am observat ca aceste chifle se pastreaza bine cam 3 zile, intr-o punga de hartie. Datorita fainii de ovaz nu se usuca foarte tare. 

Adaugă comentariu nou