Alimentatia bebelusului la inceputul diversificarii

imaginea utilizatorului andreea
diversificare alimentatie bebelusi

Alimente recomandate pentru inceput, daca diversificarea se incepe mai devreme de 6 luni:

fructe proaspete cereale ptr bebelusi (cu Fe) fructe si legume gatite
avocado orez caise
banane orz nectarine
  mei piersici
  ovaz prune
    pere
    cartofi dulci

Daca bebelusul tau are 6 luni sau mai mult poti sa vezi si alimentele pe care i le poti da de la aceasta varsta:

fructe proaspete cereale integrale, gatite in casa legume gatite produse animale
mere orez morcov carne de pui
pere mei telina carne de vita
mango ovaz pastarnac ou (galbenus)
papaya   dovleac turcesc branza, unt, smantana

In primele 3-4 zile de diversificare pediatrii recomanda sa ii dai bebelusului un singur aliment si in general cantitatea este de o lingurita prima data si pana la o lingura zilele urmatoare si ajunge la 3-4 linguri in saptamanile ce urmeaza. Masa se va completa cu lapte matern sau formula. Deasemenea, daca alimentul solid pe care il dati copilului va trebui amestecat cu apa/lapte matern/formula pentru a-l dilua, alimentele de inceput trebuie sa curga usor din lingurita pentru a putea fi inghitite de bebelusii mici, chiar semilichida (putin mai groasa decat laptele) abia mai tarziu poti incerca o consistenta mai spumoasa. Cred ca e de foarte mare ajutor ca mamicile sa stie cam care ar trebui sa fie consistenta, eu una nu prea am stiut la inceput si nu prea le accepta iar dupa ce am aflat a fost o minune.
Dupa ce asteptati 3-4-7 zile (timp in care ii dati acelasi aliment) veti incepe sa ii dati si urmatorul aliment. Cum am facut eu acest lucru: i-am dat portia din alimentul deja introdus iar la sfarsit o lingurita din noul aliment, pentru a nu risca sa refuze toata mancarea daca noul aliment nu-i place.
Atentie: daca bebelusul este prea flamand sfatul meu este sa ii dati putin lapte mai intai si apoi masa solida iar la sfarsit terminati toata portia de lapte.
In jurul varstei de 6 luni bebelusul este mai interesat de mancare dar si controlul gurii este mult mai bun, reusind sa pastreze mancarea in gura dupa ce scoateti lingurita.
Pentru bebelusii mai mici de 6 luni toate fructele in afara de banane si avocado trebuie fierte pentru a fi digerate usor si strecurate pentru ca bebelusul sa nu se inece.
Pediatrul nostru ne-a recomandat sa incepem cu introducerea mancarii solide la a doua masa dar parerile sunt impartite, deci dupa parerea mea puteti sa introduceti atunci cand credeti ca este bebelusul dumneavoastra dispus sa incerce ceva nou pentru ca este important sa fie odihnit si nu foarte flamand. Dar atentie, nu este recomandat sa dati la masa de seara un aliment pentru prima data, riscati ca bebelusul sa faca o reactie alergica pe timpul noptii.
Carnea trebuie sa fie foarte bine fiarta, la inceput se fierbe in supa, ulterior se mixeaza si poate fi incorporata in piure sau ciorbita in cantitati crescute progresiv (10, 20, 50 g spre varsta de 9 luni).
La fel si oul trebuie fiert bine, cam 10 minute si introdus progresiv doar galbenusul, pana la un an, incepand cu 1/8 din galbenus, apoi mai adaugam 1/8 dupa 48 de  ore, pana ajungel la un galbenus. Galbenusul il oferim bebelusului de 2-3 ori pe saptamana in alternanta cu carnea.
La aceasta varsta pot fi introduse si unele produse lactate: branza de vaci preparata in casa, untul si smantana cate putin.
Bebelusul meu a avut intoleranta la produsele lactate asa ca am asteptat pana dupa un an pana am introdus iar aceste produse si nici cu carnita nu m-am grabit foarte tare, am introduse dar incet, cate putin.
Sunt specialisti care spun ca produsele animale ar trebui introduse mai tarziu,spre 8 luni, cel mai bine este sa decideti impreuna cu pediatrul copilului acest aspect.

Sper sa va ajute toate aceste informatii, care pe mine m-au ajutat foarte mult, insa nu uitati niciodata ca cel mai important este ce va spune pediatrul vostru ca este potrivit sa ii dati bebelusului, deoarece fiecare bebelus este diferit iar meniul trebuie adaptat.

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Adaugă comentariu nou